تاریخچة استفاده از اسید نیتریک
تاریخچة استفاده از اسید نیتریک به زمان استخراج طلا باز میگردد؛ چرا که این اسید قادر به حل کردن اکثر فلزات به جز طلا میباشد که به این ترتیب طلای خالص از سنگ طلا استخراج میگردید.
در حال حاضر بیشترین موارد مصرف اسید نیتریک در تهیة کودهای شیمیایی (کشاورزی) از قبیل کودهای نیترات، نیتروفسفات، کودهای مخلوط و . . . است. ضمن این که در تولید نیتراتهای معدنی (نیترات آمونیم انفجاری) و آلی، در اسید شویی تجهیزات صنعتی، آبکاری، مقاومسازی در برابر خوردگی، جداسازی طلا و نقره و در صنایع الکترولیز از اسید نیتریک به وفور استفاده میشود. در صنایع نظامی، صنایع شیرسازی و صنایع پلاستیکسازی نیز مصرف اسید نیتریک قابل توجه است.
خواص اسید نیتریک
اسید نیتریک، اسیدی است قوی همراه با خاصیت اکسیدکنندگی بالا. با حرارت دادن به اسید نیتریک در فشار اتمسفری در دمای °C ۲/۷۸ میجوشد و شروع به تجزیه شدن میکند که در نهایت محلول اسیدی ۶۸% بدست میآید و در این درصد مخلوط آزئوتروپ دارد و ماکزیمم نقطه جوش آن °C۱۲۰ میباشد.
اسید نیتریک دارای دو آب ئیدراته به فرمول های H2O.HNO3، و 3H2O.HNO3 میباشد. اسید با درجه خلوص ۱۰۰% دارای نقطة جوش در دمای °C۸۶ میباشد و نقطه انجماد آن °C۴۲- میباشد. چگالی آن در °C۲۰ معادل ۵/۱ گرم در هر میلی لیتر میباشد.
نمودار زیر تغییرات نقطه جوش اسید نیتریک را در فشار اتمسفر براساس تغییرات غلظت اسید نمایش میدهد.
اسید نیتریک با درجة خلوص ۱۰۰% پایدار نیست و سریعاً تجزیه میشود؛ به طورکلی هرچه اسید رقیق تر باشد پایدارتر است.
اسید نیتریک مایعی بی رنگ میباشد و در صورتیکه گازی در آن حل شود (اکسیدهای ازت) رنگ آن خرمایی میشود.
http://rylancsiy36936.blog2news.com/296192/پمپ-وکیوم-آبی-ایرانی