اسید نیتریک در ابتدا در قرون وسطی به دست بشر ساخته شد
تاریخچة اسید نیتریک
اسید نیتریک در ابتدا در قرون وسطی به دست بشر ساخته شد. حدوداً در سال ۱۱۰۰ میلادی گِبر یک روش برای تولید اسید نیتریک ارائه داد. این روش تهیة آب فورتیس به وسیلة تقطیر شوره با سولفات مس و زاج سفید بود.
در اواسط قرن هفدهم، گلابر ، اسید نیتریک را به وسیلة تقطیر کردن شوره با اسید سولفوریک قوی ساخت. گاوندیش در سال ۱۷۸۵ به وسیله عبور دادن جرقه الکتریکی از مخلوط گازهای نیتروژن و اکسیژن ثابت کرد که اسید نیتریک از این عناصر تشکیل شده است. میلینر در سال ۱۷۸۸ اسید نیتریک را به وسیله عبور آمونیاک از بالای دیاکسید منگنز حرارت داده شده و جذب بخارات به وسیله آب به دست آورد.
در سال ۱۸۳۹، کلمن روشی را برای تولید اسید نیتریک ابداع کرد که مبنای تهیة اسید نیتریک در حال حاضر نیز میباشد. دراین روش با استفاده از پلاتین مخلوط هوا و آمونیاک را اکسید میکنند و اسید را تولید میکنند.
در سال ۱۸۴۸، رویلی نشان داد که اکسیژن و نیتروژن میتوانند از هوا گرفته شوند و برای تولید اکسیدهای نیتروژن به وسیلة قوس الکتریکی با هم ترکیب شوند. این پدیده به وسیلة کروکس نیز انجام شده بود. بر همین اساس و روش، واحد کوچکی در منچستر انگلستان در سال ۱۹۰۰ به کار افتاد.
اما عیب این روش این بود که بازده تولید اکسیدهای نیتروژن پایین بود و ۵/۱ تا ۲ درصد احتیاجات را برطرف میکرد و به نیروی بیشتری نیز احیتاج داشت.
در سال ۱۹۰۲ دو دانشمند به نام های بیرکلند و اید در نروژ واحدی را احداث کردند که از منابع هیدروژنی استفاده میکرد ولی به ۳۵۰۰۰ اسب بخار انرژی نیاز داشت. در نهایت روش تهیه به وسیلة اکسیداسیون آمونیاک و استفاده از کاتالیست پلاتین به وسیلة استوالد و براور توسعه پیدا کرد و برای اولین بار در سال ۱۹۰۸ در آلمان شروع به کار کرد. روش های دیگر تولید به دلایل مختلفی از جمله بالا بودن هزینه، راندمان کم، در دسترس نبودن مواد اولیه (معادن نیترات) به میزان کافی و . . . نتوانستند به عنوان یک روش صنعتی و تولید انبوه اسید نیتریک ارائه شوند و تنها در حد یک روش آزمایشگاهی و پایلوتهای کوچک باقی ماندند و همگی منسوخ شدند.
http://remingtonwncs03703.howeweb.com/230250/پمپ-وکیوم-آبی-ایرانی